Καλέστε μας
+30 23940 20489
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Καλέστε μας+30 23940 20489
Ακολουθήστε μας
Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε.

Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε.

Μονάδα παραγωγής βιοαερίου
στο Κολχικό Λαγκαδά

Τρόποι επικοινωνίας

Διεύθυνση
Αγροτεμάχιο 677 Κολχικού, 57200
Τηλέφωνο
+30 23940 20489
Email
info@biogaslagada.gr

Η μονάδα μας

Πως λειτουργεί η μονάδα βιοαερίου;

Οι χρησιμοποιούμενες υγρές πρώτες ύλες οδηγούνται σε υπόγεια προδεξαμενή χωρητικότητας 300m3, όπου αποθηκεύονται προσωρινά και ομοιογενοποιούνται με χρήση αναδευτήρων. Οι στερεές πρώτες ύλες αποθηκεύονται στους υπαίθριους σιρούς και με τη βοήθεια του τηλεσκοπικού φορτωτή οδηγούνται στο σύστημα προεπεξεργασίας και τροφοδοσίας στερεών πρώτων υλών πριν οδηγηθούν στη δεξαμενή χώνευσης.

Τόσο οι υγρές, όσο και οι στερεές πρώτες ύλες, σύμφωνα με το πρόγραμμα τροφοδοσίας και σε 24 ημεσήσιες δόσεις, οδηγούνται στο πρωτεύον χωνευτήρα, χωρητικότητας 4.000m3 όπου παραμένουν για περίπου 30 ημέρες υπό συνεχή ανάδευση και σε θερμοκρασία 44°C παράγοντας περίπου το 60-65% του περιεχόμενου βιοαερίου. Στη συνέχεια, τα υλικά οδηγούνται στον δευτερεύον χωνευτήρα, χωριτικότητας, επίσης, 4.000m3, όπου παραμένουν για ακόμη 60 ημέρες αποδίδοντας και το υπόλοιπο 35-40% του βιοαερίου

Το παραγόμενο βιοαέριο μέσω συστήματος σωληνώσεων οδηγείται στο συγκρότημα αφύγρανσης και αποιθείωσης και στη συνέχεια τροφοδοτεί μια μηχανή συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού η οποία παρέχει το ηλεκτρικό ρεύμα (998kW ανά ώρα) που διατίθεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και θερμική ενέργεια (1064kW ανά ώρα) σε μορφή ζεστού νερού στους 95°C που αξιοποιείται στις λειτουργίες της μονάδας.

Το χωνεμένο υπόλειμμα από τον δευτερεύον χωνευτήρα μετά την πάροδο των 30 ημερών, οδηγείται σε δεξαμενές παστερίωσης, όπου παραμένει για μια ώρα σε θερμοκρασία 70°C προκειμένου να εξουδετερωθούν τυχόν παθογόνοι οργανισμοί και σπόρια ζιζανίων και στη συνέχεια μεταφέρεται στις δύο δεξαμενές αποθήκευσης όπου διατηρείται για διάστημα περίπου 120 ημερών πριν αξιποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα στις καλλιέργειες.

2011
Το ξεκίνημα
Σύσταση εταιρείας & σχεδιασμός μονάδας
Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε.
Η εταιρεία συστήθηκε το 2011 και ο σχεδιασμός της μονάδας ολοκληρώθηκε το 2015.
2016
Η μονάδα ξεκινάει τη λειτουργία της
Υλοποίηση & παραγωγική λειτουργία
Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε. - Παραγωγική λειτουργία

Έπειτα από επιτυχή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας JESSICA εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου και τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε η υλοποίηση του. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιους έτους, σε διάστημα ρεκόρ 6 μηνών, και κατευθείαν μπήκε σε παραγωγική λειτουργία.

2018
Το πρώτο μας ερευνητικό έργο
Συμμετοχή στο έργο με τίτλο "NH3end"
NH3end

Το NH3end στοχεύει στην ανάπτυξη μίας καινοτόμας και αποτελεσματικής ολοκληρωμένης τεχνολογίας η οποία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των μονάδων βιοαέριου με ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά αποτελεσματικό τρόπο.

2020
Έναρξη των σχεδίων για επέκταση σε 1.997 KW
Σχέδια επέκτασης
Επέκταση μονάδας

Οι ενέργειες αφορούν την επέκταση του υφιστάμενου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιοαερίου αναερόβιας χώνευσης βιομάζας από 998kW σε 1.997kW. 

2022
Το πρώτο μας έργο HorizonEU
Συμμετοχή στο έργο "Biomethaverse"
Horizon Europe
Το Biomethaverse στοχεύει στη διαφοροποίηση της τεχνολογικής βάσης για την παραγωγή βιομεθανίου στην Ευρώπη, να αυξήσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και να συμβάλει, τόσο στην υιοθέτηση των τεχνολογιών βιομεθανίου, όσο και στις προτεραιότητες του SET-Plan Action 8 (Renewable Fuels and Bioenergy).
Παρουσίαση σε βίντεο
Play Video
Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε.